Tokaj

Tokaj-Hegyalja talán az egyetlen magyar borvidék, melynek neve egy külföldi számára is ismerősen cseng, ha bármilyen érdeklődést mutat a borok világa iránt. Hisz ez a hazája a világ egyik legismertebb és legkülönlegesebb borának, a tokaji aszúnak. Az aszúk méltán kerülnek az érdeklődés középpontjába egyedi ízviláguknak, rendkívül hosszú eltarthatóságuknak és történelmi szerepüknek köszönhetően.

Megérne egy misét a kérdés, vajon a magyar bormarketingben milyen szerep juthat az aszúnak (és mit tehetnénk azért, hogy be is tölthesse ezt a szerepét). Ugyanakkor hiba lenne, ha ezt a borvidéket kizárólag az aszúval azonosítanánk – legalább mi ne tegyünk így, akik „testközelből” kísérhetjük figyelemmel az itteni történéseket. Kiváló száraz fajtaborokat, házasításokat, késői szüretelésű édeseket kínál ez a különleges borvidék. Arról nem is beszélve, hogy a három klasszikus tokaji szőlőfajta – furmint, hárslevelű, sárgamuskotály – mellett immár a kabar, a kövérszőlő és a zéta is elismert a területen. Biztosak lehetünk abban, hogy a világ első, 1737-ben született zárt borvidéke 280 év elteltével is képes új arcát mutatni felénk.

Bővebben